Ben je op zoek naar een duurzaam verwarmingsalternatief? Dan is infraroodverwarming misschien een slimme optie. In deze blog geven wij antwoord op 6 vragen over infraroodverwarming in de badkamer.
Ben je op zoek naar een duurzaam verwarmingsalternatief? Dan is infraroodverwarming misschien een slimme optie. In deze blog geven wij antwoord op 6 vragen over infraroodverwarming in de badkamer.
Infraroodverwarming is een vorm van stralingswarmte. Je kunt het vergelijken met de heerlijke warmte van de zon. De infraroodstralen verwarmen niet de ruimte zelf, maar stralen warmte naar de objecten en personen in de ruimte. Daarmee verschilt infraroodverwarming van ‘normale’ verwarming. Zit je in de stralingswarmte? Dan voelt dat heel comfortabel en warm, zelfs als de luchttemperatuur laag is. Als je buiten het bereik van de straling zit, voel je dus geen warmte. De meeste infraroodpanelen hebben een bereik van drie meter.
Infraroodverwarming is energiezuinig in ruimtes die je weinig of kort gebruikt. De badkamer is dus zeer geschikt! Je zet de verwarming alleen aan als je in de badkamer bent en verder kun je hem dus gewoon uitlaten. Een infraroodpaneel warmt snel op, geeft comfortabele warmte en is makkelijk te installeren. Bijkomend voordeel is dat meubels en tegels verwarmen, waardoor je minder kans hebt op schimmel. Ook uit duurzaam oogpunt is infraroodverwarming in de badkamer een slimme keuze. Zeker als je kiest voor groene stroom.
Je hebt verschillende opties voor infraroodverwarming in de badkamer. De meest gekozen vorm is een of meerdere waterdichte infraroodpanelen. Deze plaats je op de wand of aan het plafond. Hiervoor zijn er verschillende stijlvolle opties, zoals een design infraroodpaneel in je favoriete kleur. Welk type geschikt is voor je badkamer en hoeveel vermogen je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de grootte, indeling en isolatie van je badkamer. Je badkamerspecialist Baden+ adviseert je graag.
Nee, infraroodpanelen zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Ze geven onzichtbare, langgolvige straling. Dat type straling verwarmt wel de huid, maar dringt niet verder door. In tegenstelling tot kortgolvige straling, zoals terrasverwarmers of elektrische straalkachels. Die kunnen het bindweefsel wel aantasten bij langdurige blootstelling. Infraroodpanelen kun je dus gewoon veilig gebruiken. Let wel op de oppervlaktetemperatuur van de panelen, die kan hoog oplopen en is per merk verschillend.
Naast infraroodpanelen zijn er meer opties voor infrarood in de badkamer. Zo maakt Magnum vloerverwarming en spiegelverwarming ook gebruik van infraroodwarmte. Wil je een spabeleving in je doucheruimte? Dan is een Sunshower met infraroodlicht een heerlijke optie. Deze verwarmt je lichaam met infraroodwarmte, waardoor je spieren optimaal ontspannen. Je badkamerspecialist Baden+ adviseert je graag over de mogelijkheden voor jouw badkamer.